Norsk2022-02-07T10:48:42+00:00
Ressurser om e-bøker med videoer og aktiviteter
Kronikk om e-bøker for barn
Didaktisk vurderingsverktøy av bildebok-apper
Kronikk om høytlesing på skjerm

Rockestjernekonsert med Rockevennegjengen

Denne animasjonsfilmen er laget av en gruppe 5-6 åringer i Kleppe friluftsbarnehage (2015). En animasjonsfilm er en multimedieproduksjon med bilder, tekst og lyd, der det skapes en illusjon av bevegelse.

Animasjonsprosjektet startet med at de voksne gav barna inspirasjon og la tilrette for et kjent eventyr. Barna hadde imidlertid helt andre planer, noe som tydelig kom fram i det første tankekartet… Barna hadde ikke med noen ting fra eventyret, men snakket om planeter, verdensrommet, rockestjerner, forelskelse, politi, raketter og bomber. Barna snakket også mye om filmtricks, for det hadde de hørt om fra eldre søsken som hadde gått i barnehagen og laget film før. Til slutt ble barna enige om en fortelling som de brukte i filmen.

«Det var en gang noen rockestjerner som skulle holde konsert i Kleppeloen. Plutselig blir det helt mørkt, og ned fra himmelen kommer en rakett. Snipp, snapp, snute, Ekorn-filmen er slutt.»

Fortellingen ovenfor viser imidlertid at barna har latt seg inspirere av kjente måter å ramme inn eventyr på, med «Det var en gang» og «snipp, snapp, snute». De var også opptatt av at det skulle skje noe skummelt, men at det skulle ende godt til slutt.

Ved å arbeide med fortellinger på denne måten, får barna erfaring med å skape sine egne uttrykk, der de må ta en rekke valg underveis i prosessen:

  • Hva skal fortellingen handle om?
  • Hva vil vi formidle?
  • Hvordan kan vi uttrykke dette på filmen?
  • Hvilke bilder/tegninger trenger vi?

Barna deltok i hele prosessen – fra ide til ferdig produkt. Først laget de fortellingen, så malte de kulisser, og laget rockestjerner og romvesen. De brukte lang tid på denne delen av filmskapingen. Så var det tid for å ta bildene til animasjonsscenene, ta opp lyd og redigere filmen. Underveis i prosessen gikk barna inn i rolle som rockestjerner og lekte ut fortellingen sin. Da animasjonsfilmen var ferdig, ble foreldrene invitert til en filmfremvisning, der barna fortalte om filmen de hadde laget og hvordan de hadde laget den.

Det er spennende og utfordrende å skape sine egne fortellinger, for både barn og voksne.

Animasjonsprosjektet er nært knyttet til rammeplanens fagområder (Udir, 2017):

Referanser:

Kleppe friluftsbarnehage. (2015). Hentet fra https://www.kleppbhg.no/index.php?artID=1404&navB=108

Udir. (2017). Rammeplan for barnehagen – innhold og oppgaver. Hentet fra https://www.udir.no/globalassets/filer/barnehage/rammeplan/rammeplan-for-barnehagen-bokmal2017.pdf

Prosjektet er også beskrevet her:

Digital kreativitet. (2015): https://www.digitalkreativitet.no/rockestjernekonsert-med-rockevennegjengen/ og https://www.digitalkreativitet.no/den-digitale-barnehageprisen-2015/

Undheim, Marianne. (2015). Del gleder – digital kompetanse i barnehagen (2. utg.). Oslo: Gan Aschehoug.

Undheim, Marianne. (2015). Hvorfor har vi blå striper på armen?: Temaperioder og prosjektarbeid med barnehagebarn. Bryne: Info Vest Forlag.

Undheim, Marianne. (2015). Fra papp til app – leseaktiviteter i barnehagen III: Dikte selv og produsere egne fortellinger digitalt. Barnehageforum.no Hentet fra: http://www.barnehageforum.no/showarticle.aspx?ArticleID=2711&CategoryID=20&SubCategoryID=21 (krever innlogging)

 

Ressurser fra SPRÅKLØYPER
Previous